desember 14, 2017     |
Liggende
Liggende.

Kropp og bein.
Kroppens vinkel mot skiven varierer mye fra skytter til skytter, men ligger som mest mellom 5-20 grader. En lang skytter trenger som oftest en mindre vinkel, mens en kort skytter ofte trenger større vinkel. Dette kommer av at du trenger å komme langt nok fram med handa på kolben, desto mer vinkel du har, desto lengre fram kommer du med handen.
 
For at stillingen skal bli behagelig må ryggraden være rak. Venstre fot legges rett ut, og skal danne en rett opp til skuldrene. Venstre fot kan hvile på tærne, og være helt avspent.
 
En linje mellom skuldrene , danner en T sammen med linjen langs ryggen. Denne linjen burde være nesten vinkelrett, men det er veldig vanlig at høyre skulder kommer litt lengre bak en venstre. Dette skyldes at kolben presser skulderen litt tilbake
 
Ved å skyve høyre fot ut, løftes magen og vekten flyttes til venstre. Dette forenkler pustingen og forhindrer puls. Det kan også gi bedre kontakt mellom skulderen og kolben. Vinkelen ska være valdig enkel, men prøv rundt 30-45 grader, bøy kneet litt slik at det føles behagelig. Foten kan hvile naturlig på innersiden. Drar man kneet for lang opp, blir belastningen på venstre albue for stor, og du vil få en anspent og vond stilling. Så en vond stilling kan både skyldes for mye vinkel og at kneet er alt for langt opp mot magen.
 
Rem og venstre arm.
Remen burde ikke stramme s for hardt til, da det kan føre til at du stenger blodtilførselen, og puls vil oppstå. Våpenets vekt skal bæres av remen, og man skal ikke bruke noen muskler til å holde oppe våpenet. Det er viktig og stille inn remen slik at den passet til akkurat DEG og stille inn foran hvert stevne, slik at du ligger komfortabelt og slipper og bruke muskulatur. Framreimen burde være stram, slik at du får våpenet godt plassert i skulderen. 
 
Venstre albue burde plasseres ganske langt fram , så kontakten med bakken og albuen blir fast og god. Jo lengre fram den er plassert, jo lavere stilling. Det er ikke noe poeng i å ha for lav stilling, da du kan bli diskvalifisert ved konkurranse. Armens vinkel mot underlaget må være rundt 30 grader.
 
Høyre arm og skulder.
Høyre arm må være helt avslappet så man unngår slengskudd. Som oftest løfter man opp kolbekappen noen cm i liggende, så plasseres den der nøkkelbeinet går over i skulder eller i gropen under, på innsiden av skulderen nær halsen. Hvis kolben er plassert for langt ut på skulderen, kommer rekylen til å tas opp for langt ut fra kroppens sentrum og rekylen blir vanskelig å kontrollere. Det samme skjer om man ligger for skrått med kroppen.
 
Trykket fra kolbekappen i skulderen må være så stort at kun en mindre del av rekylen tas opp i venstre hand. Dette trykket skaper du ved å slappe av i overkroppen, skulderen synker da ned og fram slik at våpenet trykkes fast. Trykket skal da ikke skapes ved at man strammer reima, men kan brukes sammen med stram framreim. Trykket kan også økes ved at man forlenger kolben.
 
Høyre albue skal plasseres noe foran kolbekappen. Albuens plassering påvirker nullpunktet, så dette er viktig å justere hver gang. Overarmens vinkel mot underlaget bør være omkring 30-45 grader. Håndens grep rundt pistolskjeftet behøver ikke å være så fast som i stående. Hånden må ikke brukes til å justere nullpunktet, da det påvirker rekylopptaket. Dette kan kontrolleres ved at man løfter hånden noen millimeter fra pistolgrepet, og da skal siktet fortsatt være ca midt på blinken.
 
Hode.
Øyet fungerer best når det ser rett fram, derfor er det en ulempe å ha for lav stilling, da hodet får en unormal posisjon. Det er likevel vanskelig å oppnå en perfekt posisjon på hodet, så normalt ser en høyreskytter litt opp til venstre. Balanseorganene kan ikke påvirke stillingen så mye som på stående, så hodets stilling er ikke like viktig i liggende. Grunnregelen må være at man skal føre geværet til øyet og ikke motsatt.
 
Hodets trykk mot kinnstøtten påvirker rekylopptaket, og dermed treffpunktet. Hodet skal ligge naturlig på kinnstøtten, om hodet ikke ligger godt naturlig må man justere på kinnstøtten. Du skal ikke anspenne nakken for å få hodet til å ligge godt. Det er også viktig å ikke komme for høyt opp med hodet, da man kan blokkere noen blodårer som går igjennom nakken.
 
Nullpunkt.
Siden man ikke skal bruke muskler til å få det perfekte siktebilde, så er det veldig viktig med det som kalles nullstilling/nullpunkt. For å sjekke nullpunktet så skal man klipe igjen øynene og slappe helt av, og puste 2-3 dype åndedrag før man ser inn i siktet igjen. Da skal siktebildet være helt perfekt om man har en perfekt nullstilling. Om siktebildet ikke er perfekt så skal du flytte kroppen, IKKE venstre hand helt til du får en perfekt nullstilling. 

Hensikten er å finne en naturlig og bekvemt skytterstilling som skytteren kan bruke i begynnelsen. Med justeringer av kropp og utstyr kan man senere prøve seg fram til en bra skytestilling.
Opphavsrett (c) 2017 Skytterportalen   |  Uttalelse om privatliv  |  Betingelser for bruk